Scouting op maat

Deze pagina omvat info over scouting op maat en financiële tegemoetkomingen voor leden en leiding.

De verantwoordelijke leiding hiervoor is Hanne. Zij staat in voor de administratieve kant hiervan, maar is ook zeker het aanspreekpunt en de vertrouwensfiguur. Ze staat altijd open om vragen over scouting op maat en financiële tegemoetkomingen te beantwoorden.

Wat is Scouting op maat?

‘Scouting op maat’ is de naam van een financieel ondersteunend initiatief vanuit Scouts en Gidsen Vlaanderen. Via een fonds wil men tegemoet komen aan de kosten van scouting. De kosten van scouting zijn door bepaalde omstandigheden niet voor alle leiding en gezinnen even evident. Sjim Akabe wil ervoor zorgen dat de kosten voor ieder draaglijk zijn, zodat iedereen van het aanbod van de Sjim kan genieten. Er zijn verschillende mogelijkheden om deze wens na te streven. Graag som ik hieronder even alle opties op. De opties zijn ook te vinden op deze website: https://www.scoutsengidsenvlaanderen.be/leiding/ondersteuning/leiding/diversiteit/scouting-op-maat

Hoe werkt Scouting op maat en wat zijn hierbij de mogelijkheden?

 • Lidgeld op maat.

In de Sjim is het mogelijk om verminderd lidgeld te betalen. Dit verminderd lidgeld bedraagt 10 euro. Ik kan hiervoor een hokje aanvinken in de groepsadministratie, maar je kan het hokje ‘verminderd lidgeld’ ook zelf aanvinken als je dat wil. Wanneer je dit graag zelf aanvinkt, is het om het overzicht te houden wel handig dat je me hierover even een seintje geeft.

 • Verblijf op maat.

Wanneer je verminderd lidgeld betaalt, krijg je ook korting op ons scoutskamp. De verblijven van Scouts en Gidsen Vlaanderen heten ‘Hopperverblijven’. Hier gaan wij met de Sjim altijd op kamp. Wanneer de Sjim laat weten dat er leden gebruik maken van fonds op maat of verminderd lidgeld, dan verrekent de resident van het Hopperverblijf korting in de eindfactuur.

 • Uniform op maat.

Wanneer je verminderd lidgeld betaalt, kan je ook korting krijgen in Hopperwinkels. Dit zijn scoutswinkels waar scoutskledij te koop is. Er is 50% korting voor een broek/rok of trui, en 60% korting voor een hemd.

Op de lokalen van Sjim Akabe verzamelen wij ook 2de hands scouting-kledij. Dit gaat van sjim/scouts t-shirts, tot scoutsbroeken en -hemden… Af en toe plaatsen wij een oproep in verschillende groepen om scoutskledij te verzamelen, die anderen niet meer nodig hebben. Laat gerust weten wanneer je zelf nog zo’n kledingstuk liggen hebt. Of omgekeerd: laat zeker ook weten wanneer je graag eens een kijkje in onze kleerkast zou willen komen nemen!

 • Fonds op maat.

Fonds op maat is een fonds vanuit Scouts en Gidsen Vlaanderen. Dit fonds is er voor tegemoetkomingen bij de kosten van activiteiten, weekends en kampen. De tegemoetkoming houdt in dat ouders of leden een derde betalen, Scouts en Gidsen Vlaanderen een derde en de scoutsgroep ook een derde. Als je hiervan wil genieten, kan de Sjim hiervoor een aanvraag doen (voor de aanvang van de activiteit).

Wanneer kan je beroep doen op de financiële voordelen van Scouting op maat?

Scouting op maat bestaat voor gezinnen die het financieel niet makkelijk hebben; onder andere voor gezinnen in schuldbemiddeling of verbonden aan het OCMW, personen met recht op verhoogde tegemoetkoming, alleenstaande ouders, alleenwonende leden, leden verbonden aan een instelling… Dit lijstje omvat slechts voorbeelden en sluit andere situaties zeker niet uit. Het kan zijn dat je je dus in een andere situatie bevindt, en ook beroep kan doen op Scouting op maat. Scouting op maat bestaat voor iédereen die het gevoel heeft dit te kunnen gebruiken.

Andere financiële tegemoetkomingen

 • In delen betalen

Het is ook mogelijk om de som van lidgeld, kamp, weekend, uitstappen… in delen te betalen (gespreid over een langere termijn). Wanneer je hierin geïnteresseerd bent, mag je hiervoor zeker een mailtje sturen, dan bekijken we samen wat mogelijk is.

 • UiTPAS
  • Sinds  vorig jaar werkt Sjim Akabe ook met het UiTPAS-systeem. De UiTPAS is een voordeelkaart voor vrije tijd. Je kan punten sparen tijdens activiteiten en uitstappen, die je dan later kan inruilen voor een cadeau, korting of een gratis ticket.
  • Wanneer je recht hebt op verhoogde tegemoetkoming, leefloon, budgetbemiddeling of schuldbemiddeling dan krijg je 80% korting op elk uitstapje.
  • Een UiTPAS kost 5 euro. Met je kansentarief betaal je hiervoor 1 euro.
  • Wanneer je gebruikt maakt van UiTPAS met kansentarief én verminderd lidgeld betaalt, is de werking van Sjim Akabe volledig gratis.
 • Er bestaan ook tegemoetkomingen via sommige ziekenfondsen en OCMW’s, om de kosten van vrije tijd te drukken. Zo kan je bijvoorbeeld via ziekenfondsen CM en Helan een tegemoetkomingsaanvraag indienen voor kampen en andere activiteiten. De aanvraagformulieren hiervoor plaatste ik in bijlage van deze mail. Deze formulieren kan je aan de groepsleiding afgeven, en zij zullen deze dan ondertekenen en teruggeven.

Contact

Geef gerust een seintje wanneer u graag van één of meerdere van deze opties gebruik zou willen maken. Laat gerust ook weten wanneer iets niet volledig duidelijk is, of wanneer u nog vragen zou hebben.

Hanne is bereikbaar via: